Undgå kæmpebøde, når du bruger billeder fra nettet

Om ophavsret: Her er 5 gode råd til at undgå en kæmpebøde

Når du finder billeder på nettet, kan det være fristende at bruge dem.

Men pas på: Det kan ende med at blive et meget dyrt besøg.

Stein Bagger

Mange dagblade og magasiner glemte at betale for brugen af mine ikoniske billeder af Stein Bagger i 2008 og 2009. Men det mindede en høflig men principfast advokat dem om efterfølgende.

Det er en udbredt misforståelse, at billeder fundet på nettet kan bruges kvit og frit – uanset om det er til private eller forretningsmæssige formål.

Søgemaskiner er kun et redskab til at finde information på nettet på samme måde som en bibliotekar søger information på biblioteket.

Alle billeder fundet på nettet eller andre steder tilhører den pågældende fotograf, og brug af andres billeder uden tilladelse takseres som almindeligt tyveri.

Det betyder, at du risikerer at betale et beløb svarende til billedets pris + 100% oveni for at have stjålet det. Dertil lægges igen 100% for ikke at skrive fotografens navn ved billedet (”Vederlag for skønsmæssig godtgørelse af tab af integritet”).

Hvis sagen går til retten, risikerer du derudover at skulle betale hele sagens omkostninger.

Det er ikke ualmindeligt, at den samlede regning for et enkelt billede kan løbe op i 5.000 til 10.000 kroner, og der er flere eksempler på, at beløbet nåede op i 25.000 – 50.000 kroner.

(Mange dagblade og magasiner glemte at betale for brugen af mine ikoniske billeder af Stein Bagger i 2008 og 2009. Men det mindede en høflig men principfast advokat dem om efterfølgende.)

Her er fem gode råd til, hvordan du tackler billeder på nettet.

Hvis billedet ikke offentliggøres, kan du downloade det uden tilladelse og uden beregning.

  • Ønsker du at offentliggøre det enten i privat øjemed eller kommercielt, skal du tage kontakt til den pågældende fotograf. Professionelle fotografer skriver deres kontaktforhold inkl. copyright digitalt i billedet. Disse oplysninger kan læses fra et billedbehandlingsprogram som f.eks. Photoshop eller Lightroom eller et billedsøgeprogram som f.eks. Picasa. Ansvaret for at tilegne sig de oplysninger er ALTID brugerens.
  • Kontakt derefter fotografen og beskriv nøje, hvad billedet skal bruges til. Ofte er der forskellige priser, alt efter anvendelse.
  • Det er altid billigst at have rene linjer fra starten. Og så sparer du alt det efterfølgende bøvl, hvis der er misforståelser.
  • Lav en aftale med fotografen om, hvor lang tid eller mange gange I må bruge billedet til prisen. Nogle priser er til begrænset brug, andre er til ubegrænset brug.
    Derfor er det vigtigt med klare skriftlige aftaler.
  • HUSK at skrive fotografens navn ved siden af eller under billedet. Det kan koste dyrt at glemme denne information.Hvis du er i tvivl, så kontakt din advokat. Det kan vise sig at være ”rettidig omhu”.

 

Og kikker vi på den moralske side ad sagen, er det vigtigt at overholde ophavsretten. Alle virksomheder vil jo gerne have en betaling for deres arbejde, og undgå tyveri 😉